Dobrodosli

na zvanicnu web prezentaciju kao i na talase Radia Carsije
Ako ste sa vasim Mobilnim Telefonom na nasoj Webstranici i Muzika ne pjeva,
potrebno je da kliknete na jednu od Ikona ispod ovog Teksta.

TuneIn Radio XiiaLive

U Slucaju da nas zelite Slusati sa ostalim Playerima,
potrebno je da kliknete na jednu od Ikona ispod ovog Teksta.

Media Player Winamp Player

Real Player Quick Time Player

SDPBiH: Manje penzije za 90 posto radnika u FBiH

Koalicija SDA, SBB i HDZ danas je svim budućim penzionerima u FBiH smanjila penzije, dok je postojeće penzionere ostavila da sa zebnjom isčekuju presude Ustavnog suda kojim bi se...

i njihove penzije smanjile, navodi se u saopćenju SDPBiH.

- Sve to omogućava usvojeni zakon o penzijsko invalidskom osiguranju u FBiH koji je još jedna u nizu lažnih reformi koje ova vlast provodi. Novi bodovni sistem obračuna penzija kontaminiran je odlukom da se vrijednost osnovnog boda kojim se izračunava iznos penzije izjednači s prosječnom platom. U praksi to znači da svi radnici koji sada imaju platu ispod 800 KM ne mogu imati penziju veću od 380 KM, a to je devedeset posto zaposlenih u FBiH - stav je SDP-a.

U nastavku dodaju da je "onih preostalih 10 posto privilegovanih koji imaju veće plate od 800 KM će imati i znatno veće penzije. Time se dugoročno kažnjavaju radnici iz tzv. realnog sektora, a nagrađuju prije svega oni koji sada rade u administraciji ".

Ovakav model je neustavan, smatraju u ovoj partiji, i pitanje je vremena kada će pasti na Ustavnom sudu što će u opasnost dovesti i trenutne penzionere, te stoga pozivaju delegate Doma naroda da ne prihvataju ovaj zakon koji će dovesti do novog socijalnog raslojavanja u društvu.


Prijatelji Carsije

Nasi Partneri

Ulaz na Chat

Postanite i vi obazavatelj