Dobrodosli

na zvanicnu web prezentaciju kao i na talase Radia Carsije
Ako ste sa vasim Mobilnim Telefonom na nasoj Webstranici i Muzika ne pjeva,
potrebno je da kliknete na jednu od Ikona ispod ovog Teksta.

TuneIn Radio XiiaLive

U Slucaju da nas zelite Slusati sa ostalim Playerima,
potrebno je da kliknete na jednu od Ikona ispod ovog Teksta.

Media Player Winamp Player

Real Player Quick Time Player

Inzko: Imenovanja u pravosudne organe obavljati na temelju zaslužnosti

Članak IX/3 Ustava BiH predviđa da dužnosnici imenovani na položaje u institucijama Bosne i Hercegovine, u pravilu, odražavaju sastav naroda BiH.

Uvjeren sam da bi imenovanja u pravosudne organe trebalo obavljati na temelju zaslužnosti, te da ustavno načelo zastupljenosti predstavlja iznimku od imenovanja koja se vrše isključivo na temelju zaslužnosti. Istovremeno, zastupljenost naroda BiH i dalje je od ključnog značaja u jednom multietničkom društvu i u jednoj zemlji koja je zasnovana na kolektivnoj jednakosti i suživotu konstitutivnih naroda i ostalih - izjavio je za Fenu visoki predstavnik Valentin Inzko, odgovarajući na upit o političkim i medijskim raspravama vezano za nacionalnu pripadnost budućeg predsjednika Suda BiH.

Visoki predstavnik je kazao kako vjeruje da je upravo to razlog zbog kojeg je ustavno načelo zastupljenosti našlo svoje mjesto za izražavanje u Zakonu o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

-Potrebno je da postoji percepcija kako su u državnim institucijama zastupljeni svi narodi u Bosni i Hercegovini. Ovaj kriterij od posebnog je značaja prilikom imenovanja dužnosnika koji predvodi i zastupa neku instituciju. Vijeće promovira ovo načelo u pravosudnim institucijama širom zemlje, isto toliko koliko i u vlastitim redovima – kazao je Inzko za Fenu.

Visoki predstavnik naglašava kako bh. pravosuđe iziskuje imenovanje najbolje kvalificiranih kandidata, koji raspolažu potrebnim stručnim sposobnostima, a sukladno ustavnim načelima i zakonu.


Prijatelji Carsije

Nasi Partneri

Ulaz na Chat

Postanite i vi obazavatelj